Kleine fouten kunnen grote gevolgen hebben. Zeker in de financiële wereld waarin veel gewerkt wordt met Excel. Voor de meeste mensen is dit programma niet meer weg te denken uit hun dagelijkse werkzaamheden. Toch is het Microsoft-programma regelmatig betrokken bij kostbare, gevaarlijke fouten. Hierbij een aantal spectaculaire blunders op een rij.
Legendarisch dure blunder
Met stipt op nummer één staat deze blunder van JP Morgan Chase, een Amerikaanse bank en een van de voorlopers in de financiële wereld. In 2012 ging het helemaal mis door het handmatig kopiëren en plakken van data in Excel. Handelaren namen grote risico’s doordat de bank de risico’s van een beleggingsportefeuille te laag inschatten. Dit foutje kwam duur te staan; het leidde tot een verlies van ruim 6 miljard dollar bij beleggingen. Dit voorbeeld gaat de boeken in als een legendarisch dure blunder.
‘Tikkeltje’ onhandig
We blijven in het jaartal 2012 en gaan terug naar de Olympische Spelen in Londen. Ruim 10.000 tickets waren beschikbaar voor wie het synchroonzwemmen wilden aanschouwen. Door een gênante typefout werden er niet 10.000 maar ruim 20.000 tickets verkocht. De fout werd pas ter plekke ontdekt en moest in het zicht van het publiek worden opgelost. Wat het maken van een typefout voor gevolgen kan hebben...
Een klassieker
Deze fout is uitgegroeid tot een van de klassiekers en overkwam twee bekende economen van Harvard University. Tijdens een onderzoek naar de staatschuld van landen in verhouding tot het bbp en de economie, werd een formule fout gemaakt. Een rij landen werd niet meegenomen in de berekening wat leidde tot een compleet andere conclusie. Een fout die ‘makkelijk’ te voorkomen was. Je kan wel bedenken wat dit voor gevolgen had voor de reputatie van deze mannen.
Lager dan verwacht
Het bedrijf dat ook een flinke reputatieschade opgelopen heeft is Fanny Mae. De Amerikaanse hypotheekbank publiceerde in 2003 namelijk dat het bedrijfsresultaat maar liefst 1,3 miljard dollar hoger was dan het daadwerkelijke bedrag. Fanny Mae had de nieuwe boekhoudregels verkeerd geïmplementeerd in Excel en moest na ontdekking van de enorme blunder, met schaamte het correcte bedrijfsresultaat via een persbericht naar buiten brengen.
Recente blunder
Voor een van de meest recente blunders gaan we naar Engeland. Tijdens de corona crisis in 2020 werden maar liefst 15.841 positieve Covid-19 testen weggelaten uit de officiële statistieken die naar buiten werden gebracht. Ook bij deze blunder speelde Excel een bepalende rol. De statistieken werden namelijk via een CSV-bestand in Excel geïmporteerd. Hierbij werd geen rekening gehouden met het feit dat in een CSV-bestand de rijen oneindig zijn, maar in Excel niet. Op deze manier werden zo'n 16.000 mensen uitgesloten. Een blunder die gevaarlijk kan zijn wanneer het, in dit geval, gaat om gezondheidsstatistieken.
Voorkomen is beter dan genezen
Werk jij binnen jouw bedrijf met Excel en wil je absoluut niet in dit rijtje komen te staan? Download gratis ons rapport over de grootste valkuilen van rapporteren in Excel, en zorg dat je afscheid gaat nemen van het fouten creërende Excel beest.
Dé 5 valkuilen van rapporteren in Excel.
Meer artikelen
Voorkom Cashflow Problemen: 3 Tips voor Betere Debiteuren Inzichten met Power BI
EK 2024 Dashboard
Kennismaken
Plan direct een kennismakingsgesprek in.
Vond je dit interessant?
Dan vind je mijn e-mails vast ook interessant. Iedere maand een tip over hoe je sneller inzichten uit je data haalt, hoe je de juiste KPI's opstelt, kostbare tijd bespaart en meer.
Speciaal voor managers en ondernemers die slimmer willen werken.